Pagini

duminică, 16 august 2009

Istoria in spatele unor marci renumite (germana)

Informatia a aparut pe wiwo.de

Steve Jobs, "Computers are like a bicycle for our minds."

Red Bull Romaniacs Sibiu 2009

Este prima oara cand am participat la RBR, evenimentul este deja la a 6-a editie in Sibiu (cateodata cu participarea dealurilor de langa Petrosani, cateodata fara ele). Mi-a placut ideea, mai ales ca sunt din ce in ce mai pasionat de motociclete. Inca mai pendulez de la un mod de a exploata acel vehicul la altul, cert este ca va fi o motocicleta.

Imi pare bine ca Sibiul organizeaza acest eveniment. La urmatorul vreau sa particip parcand pe marginea traseului o motocicleta ;-)

Turist in propriul oras

Ramas fara permis (pentru numai 30 zile) am ajuns sa bat orasul la pas (situatia se suprapune cu faptul ca sunt in concediu, automat viteza cotidianului se reduce). Chiar am parcurs orasul dintr-un cap in celalalt in plimbare, privind Sibiul din alte unghiuri. Viteza mica, timpul se dilata si astfel ai placerea sa savurezi orasul...

Trecand prin centrul plin de turisti, porumbei, soare, cu ghizdanul in spate si fara stres m-am simtit in fata turnului sfatului ca in concediu: turist in propiul oras. Am ajuns chiar la concluzia ca Sibiu iti ofera foarte multe oportunitati (iar daca iti lipseste ceva, dai decat sa dai o fuga pana la Bucuresti pentru a participa la un concert Madonna - de exemplu). Si cred ca este suficient si ideal.

Sibiul este aparte - toate lumea vede acest lucru (economic, artisitic, social) - si frumos. Poate mai este inca putin conservator (chiar si eu m-am trezit facand niste comentarii ciudatele). Chiar si asa convietuirea diferitelor nationalitati este foarte prezenta in Sibiu.

Sibiu: oras cultural, oras al culturilor. Iar in aceste zile este oras al motociclistilor - a inceput Red Bull Romaniacs.

Career by Jack Welch.

Cum facem sa aprindem pasiune in colegii nostri? Cum facem sa avem o compania care pune pasiune in tot ceea ce face? Cum ne si cum ii energizam pe ceilalti? Gasim unele raspunsuri intr-un alt interviu cu Mr. GE.

Jobs vs Gates

Jobs si Gates au reusit lucruri fantastice - amandoi sunt niste lideri, insa diferiti. Primul este genial si vizionar, fiind prezent toate lucrurile merg struna, cel de-al doilea este genial si vizionar, fiind plecat toate lucrurile merg struna.

Oricat il apreciez, Steve Jobs a creat o cultura in care in lipsa lui comunitatea de afaceri isi pierde increderea in Apple. A lipsit pentru 3 luni si actiunile Apple au inregistrat un trend descrescator. Din informatiile primite, in ciuda faptului ca este o firma inovativa, Apple este cunoscuta ca fiind destul de inchisa, interzicand angajatiilor sa aiba propriile bloguri.

Intrebarea care se pune: va mai exista Apple dupa Steve Jobs? Vom mai fi asa de incantati de produsele lor dupa Steve Jobs? Va reusi Apple sa mentina actuala situatie: cu o cota de piata de 3-5% soft-urile se impart intre PC si Mac? Eu sper sa ramana asa, este in plan sa achizitonez in Mac. I just like the feeling...

later edit 16.08.2009
In urma unei discutii cu Ada, mi-am si ne-am dat seama ca in cazul Apple, jobs este singura voce; nici o alta persoana anagajata la Apple nu prezinta noutati, nu este direct laudata sau prezentata pentru anumite rezultate. E clar ca este un one man show; merita? Oamenii investesc pe termen lung, daca isi dau seama ca prin plecarea lui Jobs totul se duce pe rapa oare vor mai investi? Va mai avea Apple o asemenea vizibilitate sau cade intr-un con de umbra?

Interview with Jack Welch

Este apreciat si criticat in acelasi timp; recunoaste ca nu este perfect insa aduce pe tapet niste lucruri interesante. Imi aduce aminte de cartea "Manager contra curentului", o carte care a spulberat mituri (si asta din cauza ca se bazeaza pe un sondaj realizat dealungul multor ani intervievand zexi de mii de persoane). Oare cati dintre noi vedem astfel lucrurile...

Present Like Steve

Istorie - fizica - mar - calculatoare - idei geniale - Apple

Mentorship vs Coaching

Mentorship vs Coaching

later edit
cred ca mentoratul se indreapta spre modul de-a inainte folosind modul unui individ de-a vedea lucrurile iar coachingul este legat de faptul ca prin intermediul intrebarilor te ajuta sa gasesti raspunsurile situatilor in care te afli.

mentor partial poate fi fiecare persoana pe care o intalnesti: de la fiecare invata ceva bun sau invatam sa nu facem ceva rau. Fiecare isi poate aduce aportul in viata noastra (depinde de noi cat de mult ne lasam influentati). Keep eyes open and let's stay hungry!

Documentar Steven Jobs - Apple

Six Sigma


Citind autobiografia lui Jack Welch am dat peste conceptul de six sigma. Pornind de la Motorola a ajuns sa fie acceptat si importat de foarte multe firme (atat pentru activitate de productie, cat si pentru prestari servicii).

Este vorba despre crearea transparentei in cadul procesului de productie (produse sau servicii) pentru a identifica posibilele puncte/procese in care apar problemele.

Din punctul de vedere al unui customer center, cred ca cel mai sensibil departament este after-market (intretinere, mentenanta, piese de schimb, reactie in cel mai scurt timp, clientii avand conditii diferite etc). Fiind foarte sinsibil, cred ca este si cel mai important sa-i acorzi mai multa atentie; este departamentul care tine firme de tipul customer center in picioare in toate situatiile economiei globale. Sa analizezi acest departament de la A la Z impreuna cu cei implicati pentru a gasi calea optima pentru ca informatia sa circule.

Si mai important este sa recunosti ca trebuie sa faci asa ceva si mai ales sa incepi o astfel de campanie. Sunt convins ca asa ceva ne poate ajuta...

Stay hungry, Stay foolish!

Zappos

Cu ceva vreme in urma Internetul abunda de articole despre achizitia Zoppos de catre Amazon. In principiu acelasi domeniu de activitate. Am intrat se site-ul lor, insa nu m-a dat pe spate - nimic fantastic pana am dat de un articol a lui Bill Taylor (care scrie pentru Harvard Business).

Zappos este totusi fantastic. "Some customers order as late as midnight and get free delivery by eight o-clock the next morning," Hsieh says. "People ask me if it is expensive to do that. It is very expensive. But we are willing to invest to create a 'wow' experience that generates customer loyalty. Our whole philosophy is to take most of the money we would spend on marketing, put it into the customer experience, and let word of mouth be our true form of marketing. Repeat customers buy more and become our best advocates.", din articlul de pe Harvard Business.

Un model de business (foarte bine organiat) care poate presta asemenea servicii fara sa se lase ingropat de costurile suplimentare.

"The Zappos blend of unconventional strategy, exceptional service, and one-of-a-kind culture has created a deeply felt connection with customers who are eager to share their sense of enthusiasm. One case in point among many: A much-buzzed-about testimonial called "I Heart Zappos" from a blogger named Zaz Lamarr. A few weeks after her mother died, Lamarr posted an entry about an unexpected encounter with Zappos. Her mother had lost lots of weight during a long illness, and her old shoes were all too big. So Lamarr, in an effort to lift her mom's spirits, ordered seven pairs of shoes online. Only two pairs fit, but Lamarr, who was busy attending to her sick mother, never got around to returning the others.

After her mother died, Lamarr received an email from Zappos about the unreturned shoes. She explained her situation, and a Zappos employee offered to send a UPS driver to her house so she wouldn't have to bother with boxes, labels, and the rest. It was a thoughtful gesture. But then that same employee made an even more thoughtful gesture — here's how Lamarr described it:


"When I came home from town, a florist delivery man was just leaving. It was a beautiful arrangement in a basket with white lilies and roses and carnations. Big and lush and fragrant. I opened the card, and it was from Zappos. I burst into tears. I'm a sucker for kindness, and if that isn't one of the nicest things I've ever had happen to me, I don't know what is. So... IF YOU BUY SHOES ONLINE, GET THEM FROM ZAPPOS. With hearts like theirs, you know they're good to do business with."


sâmbătă, 8 august 2009

Suntem indrazneti...

Adi Ciora este de ceva vreme noul director de service (partea de intretinere si reparatii) a unui distribuitor auto in Sibiu. In timp ce Peugeot-lica al meu isi schimba lentila pentru vederea de aproape, m-am bucurat de o discutie frumoasa si energizanta cu el.

Service-ul lor este unul dintre cele care angajeaza mecanici, care intentioneaza sa treaca la activitatea in doua schimburi, care se bucura de la luna la luna de o cresterea a orelor de manopera. Tradus: din ce in ce mai multi bani de la luna la luna, in conditiile in care clientii se bucura de o tratare mai buna si timpi mai redusi de asteptare. Este foarte multumit ca poate primi masinile in acceasi zi in care s-a transmis cererea (pana acum se faceau programari cu 2-3 zile in avans).

Toate acestea au fost obtinute prin indrazneala - de-a propune aceste masuri, prin increderea acordata, printr-o analiza a activitatii si un plan bine pus la punct - sunt profitabili chiar daca au angajat 6 persoane pe timp de criza.

Discutia cu Adi mi-a confirmat ca noi tinerii putem incepe sa mutam muntii si mi-a confirmat ceea ce spune si Ada - pentru a putea schimba ceva, trebuie sa fi in pozitia din care se poate schimba ceva. Multumesc si succes in continuare...

Ce inseamna a fi profesionist?

Multi dintre cei tineri in ziua de astazi lucreaza in multinationale; o mare parte dintre ei sunt incantati ca pot face parte din structuri rezistente, bine puse la punct si cu multa experienta in spate (atat a lor cat si a colegilor din alte tari). Ce mai aduc cu ele aceste multinationale: profesionalismul celor maturi. Suntem reprezentanta unui producator de echipamente industriale (customer center).

Ce inseamna a fi profesionist sau in profi? Inseamna a-ti face foarte bine treaba. Ce inseamna a-ti face bine treaba? Aici fiecare poate veni cu propria versiune, gasind la final niste linii comune.

Cred ca profesionalismul tine de transparenta, comunicare, atitudine proactiva, interes fata de toata activitatea firmei si a celorlati colegi, cunoasterea domeniului in care activezi si gandire (daca le urmarim pe cela prezentate anterior, trebuie sa si gandim). Profesionalism inseamna si sa-ti realizezi activitatea intr-o maniera eficienta si a ajuta pe altii sa-si realizeze activitatea cu aceeasi eficienta.

O companie care presteaza servicii intr-o maniera profi este organizata, fiecare stie ce trebuie sa faca. Toate activitatile in firma sunt legate intre ele - service-ul si vanzarile sunt dependente in a-si realiza activitatea de back-office asa cum acest back-office este dependent de realizarea rezultatelor firmei pentru a-si primi bonusul. Ca sa functioneze trebuie sa-mi respect colegul si activitatea depusa de el.

Fiind profi in cadrul firmei, voi fi profi atat ca firma cat si ca individ in relatia cu clientii sau cu furnizorii. Sa ajut clientul sa inteleaga modul de functionare a firmei noastre - modul in care se urmaresc proiectele, modul in care se comunica. Sa-mi ajut colegii cu informatii din piata relevante pentru ei si in timp util, sa-i ajut cu "o vorba buna" la client pentru a le facilita activitatea, astfel incat sa-si poate revizui modul de abordare a clientului.

Sa fiu profesionist inseamna sa am grija de echipa mea, s-o motivez, sa-i pun la dispozitie scheme (pachete de informatii) astfel incat sa le usurez activitatea.

Toate cele enumerate anterior (sigur putem descriere "profi" si altfel) ne determina sa avem incredere intr-o persoana, activitate, firma... si pentru a fi profi trebuie sa gandim - mai mult, pe mai multe axe, mai tot timpul.

THINK! ar trebui sa fie sloganul tuturor, nu numai celor de la IBM...

luni, 3 august 2009

monitor LG M2294

Vreau sa castig un monitor LG M2294 cu tunner TV incorporat si diagonala de 22 inch la Concursul LG, organizat pe blogul lui Bobby Voicu

sâmbătă, 1 august 2009

Creativity

In timpul facultati aveam un joculet pe calculator; scopul era de-a realiza astfel de scheme pentru a ajuta o bila sa ajunge din stanga in dreapta (figurativ vorbind)...

World’s Fastest Everything

God way to understand efficiency truly in everything!!!
Just be in aw...


Death spiral!

Change is a bear, but it's better than death.

Winning on the uphills

The best time to do great customer service is when a customer is upset. The moment you earn your keep as a public speaker is when the room isn't just right or the plane is late or the projector doesn't work or the audience is tired or distracted. The best time to engage with an employee is when everything falls apart, not when you're hitting every milestone. And everyone now knows that the best time to start a project is when the economy is lousy.

The reason riding a unicycle is difficult

Promoting aftermarket is quite the same as unicycle - you tell them why it is good to have maintenance on their equipment. If they do not do it, they'll have hard time with the reliability...

How ca we do it to outcome the falling (like for the bicycle riding)?

Business vs Self-employed

Business vs Self-employed: a fi pe cont propriu este un lucru frumos., insa a avea un business este si mai frumos. Intr-unul din adiobook-urile lui Robert Kiyosake face diferenta intre a avea propria firma si a fi liber-profesionist. Din punctul sau este foarte simplu: ce se intampla daca parasesc firma pentru 1 an?

Un business imi aduce bani in continuare, pe cand ca liber-profesionist (self-employed) trebuie sa fiu prezent pentru a-mi asigura veniturile. Cele mai multe business-uri pleaca din faza de self-employed. Consider ca diferenta esta data de modul in care gandesc aceasta activitate - pot sa o concep ca si business sau sa raman la nivel de self-employed. Felicitari celor care o gandesc ca si business.

PS: Sunt mandru ca am un var care a pus pe picioare un business (micut, dar self-running).

The Initiator - Godin

"I'm just here to learn."

Learning is fine. Listening is good. Consensus is natural.

But initiating is rare and valuable and essential.

How often do you or your brand initiate rather than react? How often do you tweet instead of retweet? Invent rather than exploit?