Pagini

sâmbătă, 26 septembrie 2009

Putem schimba ceva la nivelul nostru?

Activez ca si responsabil vanzari intr-o multinationala cu sediul in Suedia. Fiind parte a Customer Center in Romania mult timp m-am gandit ca este oarecum prins in catuse - nu poti inova. Trebuie sa pastrezi sistemul de afara, mai ales daca vrei sa urci pe scara ierarhica. Ceea ce ai in Romania este acelasi lucru si trebuie sa functioneze in aceeasi maniera in care functioneaza si celelalte CC.

Din fericire pentru mine nu m-am inselat, insa am avut ocazia sa vad lucrurile dintr-o alta perpectiva. Noua paradigma ma face sa vad astfel: chiar daca nu poti inova (la un nivle superior), mai ai inca mult de lucru pentru a ajunge la nivelul in care isi desfasoara activitatea marile CC (Germania, Italia, SUA etc). Si intr-adevar avem multe de facut.

Fiind pe prima treapta ierarhica, mi-am tot zis ca de aici nu poti schimba nimic. Iar aici m-am inselat. Intrand in Atlas Copco vedeam lucrurile altfel decat ceilalti colegi. Ei se gandeau la vanzari, noi (Virgil si cu mine) stiam ca se pot castiga bani din optimizarea sistemelor de aer comprimat. Impreuna cu Paolo (pe atunci GM) am reusit sa-i determinam si pe colegi sa vada lucrurile astfel - prima reactia a fost ca nu exista piata pentru asa ceva. GASEX a castigat bani numai din masuratori - asa ca exista piata. Pur si simplu nimeni nu a propus realizarea de masuratori. Cum am inceput, si-au dat seama ca exista o cerere latenta si ca in scurt timp au trebuit achizitionate noi echipamente pentru a putea utila toate zonele de vanzari.

Unde bat? Poti schimba lucrurile si de jos sau cel putin sa oferi informatia intr-un mod sustinut, sintetizat si credibil. Avand un mamager care stie sa asculte si vrea sa schimbe ceva se creaza premisele pentru acele schimbari. Pana la urma conteaza atitudinea, restul vor veni (pentru unii mai repede, pentru altii mai tarziu).

Sunt foarte multumit ca pot intia lucruri, care ulterior se dezvolta si se multiplica in cadrul organizatiei. Aceste sunt lucrurile prin care pot inova... si o fac.

Asteptarile mele sunt prea mari?

Ieri fiind in pat (si gandindu-ma la o discutie cu Tuluy) ma intrebam daca asteptarile mele sunt prea mari in ceea ce priveste locurile mele de munca (doua pana in prezent). De multe ori ajung sa ma pun in impostaza partenerului (poate fi asociat in firma sau manager superior) gandindu-ma ce as face eu in aceas pozitie. Ce as face eu avand informatia pe care oricum o detin.

Am impresia ca ma demotivez in urmatoarele situatii:
- nu am parte de big picture in ceea ce priveste activitatea
- nu sunt conectat la actiunile managementului - nu inteleg de ce se fac anumite chestii, nu pot relation si nu ma pot motiva
- fiind outside of the HQ, nu ma simt parte a companiei
- sunt in teren, transmit informatii peste informatii sintetizate, dar se pare ca nimeni nu le ia in calcul
- ma enervez cand este luat de fraier si incearca cineva sa te convinge de contrariu, chiar daca amandoi stim care este situatia si adevarul
- etc....

Nu cred ca le stiu pe toate, insa sunt revoltat cand vad ca se pot face o multime de lucruri, insa oamenii ori nu pricep, ori nu vor, ori nu pot (din varii motive - chiar si legate de politica firmei). Ma enerveaza diletantii, ma enerveaza cei care se cred super mari pentru ca au ajuns pe o pozitie de management, ma enerveaza cei care nu au nici un interes in a se dezvolta personal, ma enerveaza cei care nu gandesc mai mult de nasul lor, ma enerveaza cei care nu vor sa creeze, ma enerveaza cei care nu au curaj sa schimbe ceva sau sa-si sustina echipa in fata managementului superior, sa dezvolte sau spuna la final: eu am contribuit la acest lucru frumos.

Tot timpul am spus ca odata ajunsi acolo lucrurile se vad altfel, insa cred ca sunt mai bun decat cei pe care i-am experimentat - cel putin in anumite domenii ;-)

Nice books

suggestion by Seth Godin

Business Development

Am caeva exemple in randul unor expati, care revenind in propria tara nu au gasit un post potrivit pentru ei. Sunt oameni cu experienta in domeniu si in companie si pentru ei s-a infiintat postul de: Business Development Manager. Pana sa citesc articolul (de be blogul lui Seth Godin) nu stiam ce presupune; multa lume nu stia, asa ca am facut putin fun de ei.

Citind articolul imi pot da seama ca este un lucru excelent, sa ai pe cineva care poate face diferite conexiuni pentru a dezvolta business-ul sau care poate face lucrurile de miste. Desigur in firmele mai mici, aceasta functie o pria directorul general sau business owner (ca sa nu-i spun patron). Partea frumoasa si interesanta si remunerata este faptul ca, se pot inita parteneriate din care fiecare poate castiga bani frumosi.

Open minded sau planul rigid

Fiecare este de parere ca este bine sa ai un plan; chiar daca nu este final (si nici nu are cum sa fie final) reprezinta o cale pe care o urmezi. Avand un plan ai ce modifica, il poti adapta pentru a fi din ce in ce mai potrivit pentru noile circumstante.

Poti avea plan pentru o afacere, pentru un proict, pentru weekend, viitorul propriu, viitorul copiilor tai etc. A avea un plan nu inseamna "just stick to it, no matter what". Trebuie sa fii si open-minded, sa accepti ca anumite lucruri se vor schimba in timp si ca ceea ce ai vrut tu s-ar putea sa nu mai fie actual, potrivit, bun. Cineva zicea: "voi actiuna cu cele mai bune intentii, asa cum le voi percepe atunci" (parafrazat).

Avem parte de situatii in care este ciudat sa vezi ca anumite persoane nu acorda sprijinul necesar pentru a-i ajuta pe altii sa se dezvolte. Sa faca lucrurile cum cred ei, la urma urmelor mizele nu sunt chiar asa de mari - iar faptul ca nu se face cum vor acele persoane, nu inseamna ca va veni sfarsitul pamantului. Trebuie sa acordam incredere, iar asta inseamna a sprijini fara a fi sigur de rezultat. Stiind ce va urma, nu inseamna neaparat ca ai acordat incredere.

Lumea s-a dezvoltat pana sa ajunge astefel cum o percepem noi. La randul nostru trebuie sa fim lasati sa ne dezvoltam, sa vrem sa ne dezvoltam si sa-i ajutam la randul nostru pe altii sa ne dezvoltam. Be open-minded and think....