Pagini

marți, 24 noiembrie 2009

Vampiri....

Avem o super gasca in care din cand in cand jucam "vampiri" (pentru cei care stiu mafia - este acelasi principiu). In cadrul jocului participa vampiri si transilvaneni (mai exista si un dl/dna usturoi, insa pentru simplificarea enuntului renuntam la acest personaj).
Ceea ce facem noi este oarecum identic cu ceea ce se intampla in politica:

- aceiasi participanti
- atribuirea functiei / puterii - pentru noi prin tragere la sorti pentru politicieni prin votul populatiei

Avand mai multe serii de jocuri (mandate) ne aflam in situatia in care trebuie sa acorzi incredere - increderea si capacitatea de-a influenta ceilalti participanti - unor personaje care au jucam impotriva ta intr-un joc anterior; fiecare joc incepe de la zero, insa avem un istoric pe care din cand in cand ne bazam. Pana la urma ajungem sa uitam istoria si sa jucam din nou - acordam incredere in functie de context. Cam asa ii vad si pe ai nostri politicieni ;-)

It's just a game! Din pacate in politica rezultatele pot fi si cateodata sunt mai daunatoare decat in jocul nostru. Prietenie ramane....

marți, 27 octombrie 2009

California Dream

Se pare ca statul California este state of the art pentru SUA. Si un comentariu de la Tom Peters. Oare sa fie chiar asa?

"Omul in cautarea sensului vietii", Victor E. Frankl

Omul are motivatie, dorinta de viata atat timp cat gaseste un sens in viata. Existenta lui trebuie sa aiba un sens, atat pe termen scurt (mai des folosit) cat si pe termen lung. Recomand aceasta carte pentru experientele prin care se explica logoterapia. Astfel ne dam seama ca problemele noastre sunt mai putin marcante, insa trebuie analizate si reactionat in aceeasi masura.

In cadrul acestei carti, scrisa prin anii 60 (sper sa fi facut bine calculul) apar niste concepte destul de dezvoltate astazi. Aceste concepte sunt mai mult trecute in vedere in carte; acestea sunt:

- tranfer it into something good
- the attractor factor
- conceptul de coaching

Unul dintre cei care promoveaza aceste concepte este Joe Vitale (zero limits, the attractor factor).

Ideea de gasire a unui sens ma duce cu gandul la modul in care angajatii gasesc un sens in a lucra la o firma. Prin descrierea drumului pe care o firma o va urma (strategie firmei, viziunea), transmiti sensul activitatii companiei (cel putin cel din perspectiva angajatorului, fiecare angajat are la randul sau libertatea si responsabilitatea de-a da un sens vietii sale). Fiecare trebuie sa stie unde doresti sa ajungi (ca si companie), astfel incat sa poata decide daca vrea sa continue sau nu.

sâmbătă, 26 septembrie 2009

Putem schimba ceva la nivelul nostru?

Activez ca si responsabil vanzari intr-o multinationala cu sediul in Suedia. Fiind parte a Customer Center in Romania mult timp m-am gandit ca este oarecum prins in catuse - nu poti inova. Trebuie sa pastrezi sistemul de afara, mai ales daca vrei sa urci pe scara ierarhica. Ceea ce ai in Romania este acelasi lucru si trebuie sa functioneze in aceeasi maniera in care functioneaza si celelalte CC.

Din fericire pentru mine nu m-am inselat, insa am avut ocazia sa vad lucrurile dintr-o alta perpectiva. Noua paradigma ma face sa vad astfel: chiar daca nu poti inova (la un nivle superior), mai ai inca mult de lucru pentru a ajunge la nivelul in care isi desfasoara activitatea marile CC (Germania, Italia, SUA etc). Si intr-adevar avem multe de facut.

Fiind pe prima treapta ierarhica, mi-am tot zis ca de aici nu poti schimba nimic. Iar aici m-am inselat. Intrand in Atlas Copco vedeam lucrurile altfel decat ceilalti colegi. Ei se gandeau la vanzari, noi (Virgil si cu mine) stiam ca se pot castiga bani din optimizarea sistemelor de aer comprimat. Impreuna cu Paolo (pe atunci GM) am reusit sa-i determinam si pe colegi sa vada lucrurile astfel - prima reactia a fost ca nu exista piata pentru asa ceva. GASEX a castigat bani numai din masuratori - asa ca exista piata. Pur si simplu nimeni nu a propus realizarea de masuratori. Cum am inceput, si-au dat seama ca exista o cerere latenta si ca in scurt timp au trebuit achizitionate noi echipamente pentru a putea utila toate zonele de vanzari.

Unde bat? Poti schimba lucrurile si de jos sau cel putin sa oferi informatia intr-un mod sustinut, sintetizat si credibil. Avand un mamager care stie sa asculte si vrea sa schimbe ceva se creaza premisele pentru acele schimbari. Pana la urma conteaza atitudinea, restul vor veni (pentru unii mai repede, pentru altii mai tarziu).

Sunt foarte multumit ca pot intia lucruri, care ulterior se dezvolta si se multiplica in cadrul organizatiei. Aceste sunt lucrurile prin care pot inova... si o fac.

Asteptarile mele sunt prea mari?

Ieri fiind in pat (si gandindu-ma la o discutie cu Tuluy) ma intrebam daca asteptarile mele sunt prea mari in ceea ce priveste locurile mele de munca (doua pana in prezent). De multe ori ajung sa ma pun in impostaza partenerului (poate fi asociat in firma sau manager superior) gandindu-ma ce as face eu in aceas pozitie. Ce as face eu avand informatia pe care oricum o detin.

Am impresia ca ma demotivez in urmatoarele situatii:
- nu am parte de big picture in ceea ce priveste activitatea
- nu sunt conectat la actiunile managementului - nu inteleg de ce se fac anumite chestii, nu pot relation si nu ma pot motiva
- fiind outside of the HQ, nu ma simt parte a companiei
- sunt in teren, transmit informatii peste informatii sintetizate, dar se pare ca nimeni nu le ia in calcul
- ma enervez cand este luat de fraier si incearca cineva sa te convinge de contrariu, chiar daca amandoi stim care este situatia si adevarul
- etc....

Nu cred ca le stiu pe toate, insa sunt revoltat cand vad ca se pot face o multime de lucruri, insa oamenii ori nu pricep, ori nu vor, ori nu pot (din varii motive - chiar si legate de politica firmei). Ma enerveaza diletantii, ma enerveaza cei care se cred super mari pentru ca au ajuns pe o pozitie de management, ma enerveaza cei care nu au nici un interes in a se dezvolta personal, ma enerveaza cei care nu gandesc mai mult de nasul lor, ma enerveaza cei care nu vor sa creeze, ma enerveaza cei care nu au curaj sa schimbe ceva sau sa-si sustina echipa in fata managementului superior, sa dezvolte sau spuna la final: eu am contribuit la acest lucru frumos.

Tot timpul am spus ca odata ajunsi acolo lucrurile se vad altfel, insa cred ca sunt mai bun decat cei pe care i-am experimentat - cel putin in anumite domenii ;-)

Nice books

suggestion by Seth Godin

Business Development

Am caeva exemple in randul unor expati, care revenind in propria tara nu au gasit un post potrivit pentru ei. Sunt oameni cu experienta in domeniu si in companie si pentru ei s-a infiintat postul de: Business Development Manager. Pana sa citesc articolul (de be blogul lui Seth Godin) nu stiam ce presupune; multa lume nu stia, asa ca am facut putin fun de ei.

Citind articolul imi pot da seama ca este un lucru excelent, sa ai pe cineva care poate face diferite conexiuni pentru a dezvolta business-ul sau care poate face lucrurile de miste. Desigur in firmele mai mici, aceasta functie o pria directorul general sau business owner (ca sa nu-i spun patron). Partea frumoasa si interesanta si remunerata este faptul ca, se pot inita parteneriate din care fiecare poate castiga bani frumosi.

Open minded sau planul rigid

Fiecare este de parere ca este bine sa ai un plan; chiar daca nu este final (si nici nu are cum sa fie final) reprezinta o cale pe care o urmezi. Avand un plan ai ce modifica, il poti adapta pentru a fi din ce in ce mai potrivit pentru noile circumstante.

Poti avea plan pentru o afacere, pentru un proict, pentru weekend, viitorul propriu, viitorul copiilor tai etc. A avea un plan nu inseamna "just stick to it, no matter what". Trebuie sa fii si open-minded, sa accepti ca anumite lucruri se vor schimba in timp si ca ceea ce ai vrut tu s-ar putea sa nu mai fie actual, potrivit, bun. Cineva zicea: "voi actiuna cu cele mai bune intentii, asa cum le voi percepe atunci" (parafrazat).

Avem parte de situatii in care este ciudat sa vezi ca anumite persoane nu acorda sprijinul necesar pentru a-i ajuta pe altii sa se dezvolte. Sa faca lucrurile cum cred ei, la urma urmelor mizele nu sunt chiar asa de mari - iar faptul ca nu se face cum vor acele persoane, nu inseamna ca va veni sfarsitul pamantului. Trebuie sa acordam incredere, iar asta inseamna a sprijini fara a fi sigur de rezultat. Stiind ce va urma, nu inseamna neaparat ca ai acordat incredere.

Lumea s-a dezvoltat pana sa ajunge astefel cum o percepem noi. La randul nostru trebuie sa fim lasati sa ne dezvoltam, sa vrem sa ne dezvoltam si sa-i ajutam la randul nostru pe altii sa ne dezvoltam. Be open-minded and think....

duminică, 16 august 2009

Istoria in spatele unor marci renumite (germana)

Informatia a aparut pe wiwo.de

Steve Jobs, "Computers are like a bicycle for our minds."

Red Bull Romaniacs Sibiu 2009

Este prima oara cand am participat la RBR, evenimentul este deja la a 6-a editie in Sibiu (cateodata cu participarea dealurilor de langa Petrosani, cateodata fara ele). Mi-a placut ideea, mai ales ca sunt din ce in ce mai pasionat de motociclete. Inca mai pendulez de la un mod de a exploata acel vehicul la altul, cert este ca va fi o motocicleta.

Imi pare bine ca Sibiul organizeaza acest eveniment. La urmatorul vreau sa particip parcand pe marginea traseului o motocicleta ;-)

Turist in propriul oras

Ramas fara permis (pentru numai 30 zile) am ajuns sa bat orasul la pas (situatia se suprapune cu faptul ca sunt in concediu, automat viteza cotidianului se reduce). Chiar am parcurs orasul dintr-un cap in celalalt in plimbare, privind Sibiul din alte unghiuri. Viteza mica, timpul se dilata si astfel ai placerea sa savurezi orasul...

Trecand prin centrul plin de turisti, porumbei, soare, cu ghizdanul in spate si fara stres m-am simtit in fata turnului sfatului ca in concediu: turist in propiul oras. Am ajuns chiar la concluzia ca Sibiu iti ofera foarte multe oportunitati (iar daca iti lipseste ceva, dai decat sa dai o fuga pana la Bucuresti pentru a participa la un concert Madonna - de exemplu). Si cred ca este suficient si ideal.

Sibiul este aparte - toate lumea vede acest lucru (economic, artisitic, social) - si frumos. Poate mai este inca putin conservator (chiar si eu m-am trezit facand niste comentarii ciudatele). Chiar si asa convietuirea diferitelor nationalitati este foarte prezenta in Sibiu.

Sibiu: oras cultural, oras al culturilor. Iar in aceste zile este oras al motociclistilor - a inceput Red Bull Romaniacs.

Career by Jack Welch.

Cum facem sa aprindem pasiune in colegii nostri? Cum facem sa avem o compania care pune pasiune in tot ceea ce face? Cum ne si cum ii energizam pe ceilalti? Gasim unele raspunsuri intr-un alt interviu cu Mr. GE.

Jobs vs Gates

Jobs si Gates au reusit lucruri fantastice - amandoi sunt niste lideri, insa diferiti. Primul este genial si vizionar, fiind prezent toate lucrurile merg struna, cel de-al doilea este genial si vizionar, fiind plecat toate lucrurile merg struna.

Oricat il apreciez, Steve Jobs a creat o cultura in care in lipsa lui comunitatea de afaceri isi pierde increderea in Apple. A lipsit pentru 3 luni si actiunile Apple au inregistrat un trend descrescator. Din informatiile primite, in ciuda faptului ca este o firma inovativa, Apple este cunoscuta ca fiind destul de inchisa, interzicand angajatiilor sa aiba propriile bloguri.

Intrebarea care se pune: va mai exista Apple dupa Steve Jobs? Vom mai fi asa de incantati de produsele lor dupa Steve Jobs? Va reusi Apple sa mentina actuala situatie: cu o cota de piata de 3-5% soft-urile se impart intre PC si Mac? Eu sper sa ramana asa, este in plan sa achizitonez in Mac. I just like the feeling...

later edit 16.08.2009
In urma unei discutii cu Ada, mi-am si ne-am dat seama ca in cazul Apple, jobs este singura voce; nici o alta persoana anagajata la Apple nu prezinta noutati, nu este direct laudata sau prezentata pentru anumite rezultate. E clar ca este un one man show; merita? Oamenii investesc pe termen lung, daca isi dau seama ca prin plecarea lui Jobs totul se duce pe rapa oare vor mai investi? Va mai avea Apple o asemenea vizibilitate sau cade intr-un con de umbra?

Interview with Jack Welch

Este apreciat si criticat in acelasi timp; recunoaste ca nu este perfect insa aduce pe tapet niste lucruri interesante. Imi aduce aminte de cartea "Manager contra curentului", o carte care a spulberat mituri (si asta din cauza ca se bazeaza pe un sondaj realizat dealungul multor ani intervievand zexi de mii de persoane). Oare cati dintre noi vedem astfel lucrurile...

Present Like Steve

Istorie - fizica - mar - calculatoare - idei geniale - Apple

Mentorship vs Coaching

Mentorship vs Coaching

later edit
cred ca mentoratul se indreapta spre modul de-a inainte folosind modul unui individ de-a vedea lucrurile iar coachingul este legat de faptul ca prin intermediul intrebarilor te ajuta sa gasesti raspunsurile situatilor in care te afli.

mentor partial poate fi fiecare persoana pe care o intalnesti: de la fiecare invata ceva bun sau invatam sa nu facem ceva rau. Fiecare isi poate aduce aportul in viata noastra (depinde de noi cat de mult ne lasam influentati). Keep eyes open and let's stay hungry!

Documentar Steven Jobs - Apple

Six Sigma


Citind autobiografia lui Jack Welch am dat peste conceptul de six sigma. Pornind de la Motorola a ajuns sa fie acceptat si importat de foarte multe firme (atat pentru activitate de productie, cat si pentru prestari servicii).

Este vorba despre crearea transparentei in cadul procesului de productie (produse sau servicii) pentru a identifica posibilele puncte/procese in care apar problemele.

Din punctul de vedere al unui customer center, cred ca cel mai sensibil departament este after-market (intretinere, mentenanta, piese de schimb, reactie in cel mai scurt timp, clientii avand conditii diferite etc). Fiind foarte sinsibil, cred ca este si cel mai important sa-i acorzi mai multa atentie; este departamentul care tine firme de tipul customer center in picioare in toate situatiile economiei globale. Sa analizezi acest departament de la A la Z impreuna cu cei implicati pentru a gasi calea optima pentru ca informatia sa circule.

Si mai important este sa recunosti ca trebuie sa faci asa ceva si mai ales sa incepi o astfel de campanie. Sunt convins ca asa ceva ne poate ajuta...

Stay hungry, Stay foolish!

Zappos

Cu ceva vreme in urma Internetul abunda de articole despre achizitia Zoppos de catre Amazon. In principiu acelasi domeniu de activitate. Am intrat se site-ul lor, insa nu m-a dat pe spate - nimic fantastic pana am dat de un articol a lui Bill Taylor (care scrie pentru Harvard Business).

Zappos este totusi fantastic. "Some customers order as late as midnight and get free delivery by eight o-clock the next morning," Hsieh says. "People ask me if it is expensive to do that. It is very expensive. But we are willing to invest to create a 'wow' experience that generates customer loyalty. Our whole philosophy is to take most of the money we would spend on marketing, put it into the customer experience, and let word of mouth be our true form of marketing. Repeat customers buy more and become our best advocates.", din articlul de pe Harvard Business.

Un model de business (foarte bine organiat) care poate presta asemenea servicii fara sa se lase ingropat de costurile suplimentare.

"The Zappos blend of unconventional strategy, exceptional service, and one-of-a-kind culture has created a deeply felt connection with customers who are eager to share their sense of enthusiasm. One case in point among many: A much-buzzed-about testimonial called "I Heart Zappos" from a blogger named Zaz Lamarr. A few weeks after her mother died, Lamarr posted an entry about an unexpected encounter with Zappos. Her mother had lost lots of weight during a long illness, and her old shoes were all too big. So Lamarr, in an effort to lift her mom's spirits, ordered seven pairs of shoes online. Only two pairs fit, but Lamarr, who was busy attending to her sick mother, never got around to returning the others.

After her mother died, Lamarr received an email from Zappos about the unreturned shoes. She explained her situation, and a Zappos employee offered to send a UPS driver to her house so she wouldn't have to bother with boxes, labels, and the rest. It was a thoughtful gesture. But then that same employee made an even more thoughtful gesture — here's how Lamarr described it:


"When I came home from town, a florist delivery man was just leaving. It was a beautiful arrangement in a basket with white lilies and roses and carnations. Big and lush and fragrant. I opened the card, and it was from Zappos. I burst into tears. I'm a sucker for kindness, and if that isn't one of the nicest things I've ever had happen to me, I don't know what is. So... IF YOU BUY SHOES ONLINE, GET THEM FROM ZAPPOS. With hearts like theirs, you know they're good to do business with."


sâmbătă, 8 august 2009

Suntem indrazneti...

Adi Ciora este de ceva vreme noul director de service (partea de intretinere si reparatii) a unui distribuitor auto in Sibiu. In timp ce Peugeot-lica al meu isi schimba lentila pentru vederea de aproape, m-am bucurat de o discutie frumoasa si energizanta cu el.

Service-ul lor este unul dintre cele care angajeaza mecanici, care intentioneaza sa treaca la activitatea in doua schimburi, care se bucura de la luna la luna de o cresterea a orelor de manopera. Tradus: din ce in ce mai multi bani de la luna la luna, in conditiile in care clientii se bucura de o tratare mai buna si timpi mai redusi de asteptare. Este foarte multumit ca poate primi masinile in acceasi zi in care s-a transmis cererea (pana acum se faceau programari cu 2-3 zile in avans).

Toate acestea au fost obtinute prin indrazneala - de-a propune aceste masuri, prin increderea acordata, printr-o analiza a activitatii si un plan bine pus la punct - sunt profitabili chiar daca au angajat 6 persoane pe timp de criza.

Discutia cu Adi mi-a confirmat ca noi tinerii putem incepe sa mutam muntii si mi-a confirmat ceea ce spune si Ada - pentru a putea schimba ceva, trebuie sa fi in pozitia din care se poate schimba ceva. Multumesc si succes in continuare...

Ce inseamna a fi profesionist?

Multi dintre cei tineri in ziua de astazi lucreaza in multinationale; o mare parte dintre ei sunt incantati ca pot face parte din structuri rezistente, bine puse la punct si cu multa experienta in spate (atat a lor cat si a colegilor din alte tari). Ce mai aduc cu ele aceste multinationale: profesionalismul celor maturi. Suntem reprezentanta unui producator de echipamente industriale (customer center).

Ce inseamna a fi profesionist sau in profi? Inseamna a-ti face foarte bine treaba. Ce inseamna a-ti face bine treaba? Aici fiecare poate veni cu propria versiune, gasind la final niste linii comune.

Cred ca profesionalismul tine de transparenta, comunicare, atitudine proactiva, interes fata de toata activitatea firmei si a celorlati colegi, cunoasterea domeniului in care activezi si gandire (daca le urmarim pe cela prezentate anterior, trebuie sa si gandim). Profesionalism inseamna si sa-ti realizezi activitatea intr-o maniera eficienta si a ajuta pe altii sa-si realizeze activitatea cu aceeasi eficienta.

O companie care presteaza servicii intr-o maniera profi este organizata, fiecare stie ce trebuie sa faca. Toate activitatile in firma sunt legate intre ele - service-ul si vanzarile sunt dependente in a-si realiza activitatea de back-office asa cum acest back-office este dependent de realizarea rezultatelor firmei pentru a-si primi bonusul. Ca sa functioneze trebuie sa-mi respect colegul si activitatea depusa de el.

Fiind profi in cadrul firmei, voi fi profi atat ca firma cat si ca individ in relatia cu clientii sau cu furnizorii. Sa ajut clientul sa inteleaga modul de functionare a firmei noastre - modul in care se urmaresc proiectele, modul in care se comunica. Sa-mi ajut colegii cu informatii din piata relevante pentru ei si in timp util, sa-i ajut cu "o vorba buna" la client pentru a le facilita activitatea, astfel incat sa-si poate revizui modul de abordare a clientului.

Sa fiu profesionist inseamna sa am grija de echipa mea, s-o motivez, sa-i pun la dispozitie scheme (pachete de informatii) astfel incat sa le usurez activitatea.

Toate cele enumerate anterior (sigur putem descriere "profi" si altfel) ne determina sa avem incredere intr-o persoana, activitate, firma... si pentru a fi profi trebuie sa gandim - mai mult, pe mai multe axe, mai tot timpul.

THINK! ar trebui sa fie sloganul tuturor, nu numai celor de la IBM...

luni, 3 august 2009

monitor LG M2294

Vreau sa castig un monitor LG M2294 cu tunner TV incorporat si diagonala de 22 inch la Concursul LG, organizat pe blogul lui Bobby Voicu

sâmbătă, 1 august 2009

Creativity

In timpul facultati aveam un joculet pe calculator; scopul era de-a realiza astfel de scheme pentru a ajuta o bila sa ajunge din stanga in dreapta (figurativ vorbind)...

World’s Fastest Everything

God way to understand efficiency truly in everything!!!
Just be in aw...


Death spiral!

Change is a bear, but it's better than death.

Winning on the uphills

The best time to do great customer service is when a customer is upset. The moment you earn your keep as a public speaker is when the room isn't just right or the plane is late or the projector doesn't work or the audience is tired or distracted. The best time to engage with an employee is when everything falls apart, not when you're hitting every milestone. And everyone now knows that the best time to start a project is when the economy is lousy.

The reason riding a unicycle is difficult

Promoting aftermarket is quite the same as unicycle - you tell them why it is good to have maintenance on their equipment. If they do not do it, they'll have hard time with the reliability...

How ca we do it to outcome the falling (like for the bicycle riding)?

Business vs Self-employed

Business vs Self-employed: a fi pe cont propriu este un lucru frumos., insa a avea un business este si mai frumos. Intr-unul din adiobook-urile lui Robert Kiyosake face diferenta intre a avea propria firma si a fi liber-profesionist. Din punctul sau este foarte simplu: ce se intampla daca parasesc firma pentru 1 an?

Un business imi aduce bani in continuare, pe cand ca liber-profesionist (self-employed) trebuie sa fiu prezent pentru a-mi asigura veniturile. Cele mai multe business-uri pleaca din faza de self-employed. Consider ca diferenta esta data de modul in care gandesc aceasta activitate - pot sa o concep ca si business sau sa raman la nivel de self-employed. Felicitari celor care o gandesc ca si business.

PS: Sunt mandru ca am un var care a pus pe picioare un business (micut, dar self-running).

The Initiator - Godin

"I'm just here to learn."

Learning is fine. Listening is good. Consensus is natural.

But initiating is rare and valuable and essential.

How often do you or your brand initiate rather than react? How often do you tweet instead of retweet? Invent rather than exploit?

marți, 28 iulie 2009

The most creative people in Business

In ultima perioada am chochetat cu antreprenoriatul (pe cont propriu - self-employed sau business). Fiecare activitate pe care o desfasuram are nevoie de idei pentru a fi imbuntatita.

Am dat peste fastcompany.com - un site interesant pentru toti cei care doresc sa schimbe ceva undeva. The Most Creative People in Business (slide-uri) poate fi locul in care sa ne inspire in a genera solutii - de-a deveni mai liberi in gandire.

Locul 1 este ocupat de designerul celor de la Apple (de fapt este senior vice president) - daca ne gandim ca Apple reuseste sa-si readuca clientii in magazine cu regularitate, are o cota de piata de numai 3-5% insa o notorietate fantastica. Apple is Apple.

Lista celor 100 cei mai cei in creatie se afla aici.

marți, 21 iulie 2009

Raliul Sibiului

De aproape un an ma bucur de relatia de prietenie cu Florin - coleg in Atlas Copco, cu care am gasit puncte comune. Unul dintre ele este raliul - recunosc ca la mine acest interes a fost destul de latent (mai degraba urmarea Eurosport la 23:30).

Am ajuns acum doua saptamani la Raliul Sibiului - locatia/proba speciala Calugaru intre drumul spre Paltinis si Gura Raului. Ne-am gasit o curba ac de par (dar suficient de rapida) si am asteptat. Pentru moment mi se parea plictisitor - astept 4 ore pentru a vedea o singura curba si 40 masini (si asta in conditiile in care numai primii erau suficienti de rapizi pentru a face spectacol).

Daca chiar am ajuns pana acolo impreuna cu Marius (unul din veri) sa ne simtim bine.
Ceea ce mi s-a parut genial este faptul ca am putut sta in interiorul curbei, simtind cu incetinitorul cum trec masinile prin fata ta. Auzi zgomotul motorului, a metalului "plesnit" de pietre si vezi botul masini trecand prin fata ta - slow motion. Daca nu iti complici existenta cu facutul pozelor, ai chiar posibilitatea de-a urmari indeaproape (la propriu) pe ocupantii masinilor. Mi-a placut si cred ca in viitorul apropiat voi participa la un curs de raliu - face bine atat pentru sufletel cat si pentru siguranta mea in trafic (ma refer la imbunatatirea abilitatilor de conducere in regim normal ;-)

miercuri, 8 iulie 2009

Turism im "Hinterland"

Pasiunea (partial praticata) pentru motociclism m-a dus pe site-uri cu oferte pentru excursii organizate in diferite parti ale lumii (China, India, Drumul Matasii, Nepal etc). Frumosetea acestor drumetii consta in faptul ca, deplasarea se face cu motociclete iar zonele vizitate sunt in inima tarii - este vorba despre un tur. Este vorba de trasee lungi de 2.000 km, excursii de 20 zile in care pot experimenta tara pe usa din dos; drumul de la un punctele de atractie si recreeere fac tot farmecul acestor excursii.













Referinta pentru noi a devenit www.actionteam.de - organizatie germana care ofera astfel de iesiri. Pentru excursiile in Asia ai parte de motociclete model mai vechi (fara toata tehnologia contemporana) - Royal Enfield Bullet 500.


De abia astept sa ne cumparam prima motocicleta, sa capatam exeprienta si sa pornim la drum. Sunt multumit ca am reusit sa o conving pe Ada sa mergem ;-)




Antreprenoriat

De curand mi s-a propus sa incep o activitate pe cont propriu in comercializarea uleiurilor industriale. Este un bun prieten, coleg de facultate care a reusit sa ocupe pozitii fruntase ca si distribuitor al unei mari firme producatoare.

Faptul ca am gustat putin din ceea ce inseamna si reprezinta antreprenoriatul/dezvoltarea unei afaceri de la zero, ma determina sa ma gandesc ca la un moment dat mi-ar placea sa pornesc ceva pe cont propriu. Insa am doua lucruri care ma opresc de-a intra in comertul cu uleiuri.

Fiind responsabil pe toata Transilvania observ foarte multi distribuitori, piata este deja plina de furnizori. Nu doresc sa investesc intr-un domeniu, in care nu pot aduce ceva noua. Avantajele comparative sunt destul de reduse, piata supra aglomerata iar in Sibiu deja au aparut firme care practica politica preturile extrem de reduse.

Sunt o persoana care prefer sa investest timp si resurse in ceea ce ma motiveaza. Din pacate simplul comert l-am cam urat de la inceputuri (la Gasex ofeream consultanta in domeniul aerului comprimat, lucru care mi-a placut si atunci si care imi place in continuare si la Atlas Copco). Din multele domenii in care se poate incepe o activitate pe cont propriu, cea de comert simplu nu emana suficienta energie pentru a ma determina sa fac pasul decisiv.

Nu stiu altii cum functioneaza, insa acesta sunt eu si asta este convingerea mea (asa cum o simt acm). Voi ramane in continuare cu Atlas Copco, avem si aici destul de multe lucruri de facut pentru a deveni referinta in domeniul aerului comprimat. Viitorul poate fi modelat dupa bunul nostru plac....

miercuri, 1 iulie 2009

Meserie - bratara de aur

Toata lumea face facultate in ziua de astazi; pentru unii este bine sa o faca, pentru altii o fac numai pentru a avea o diploma - sistemul este inca astfel realizat incat sa si permita. Prea putine persoane vor sa aibe o meserie - electrician, mecanic, lacatus, instalator, frizer etc.

De la gara din TM la hotel am mers cu taxi-ul. Asa cum se intampla de regula il nimeresti pe cel mai scump (toata lumea cunoste povestea tipului care vrea sa ajunga de la Gara de Nord la Ministerul Transporturilor in Bucuresti). Chiar daca am platit gramada pentru acea cursa, ma bucur ca am putut avea o discutie interesanta cu soferul. Fiecare meserie are farmecul sau. Din pacate cea de taximetrist a fost denigrata de multitudinea de soferi, care cred ca daca ai un permis, poti fi sofer de taxi. Masini urat mirositoare, miros de tigara, curse de raliu, nesimtirea la volan - transportul unei marfi (si cu pechetele de marfa nu te comporti chiar asa) - au ajutat sa ne formam o imagine proasta despre practicantii acestei meserii. Ma bucur sa fi putut intalni un taximetrist care stie sa-si faca meseria (scump, dar bine). Multumesc pentru cursa.

marți, 30 iunie 2009

SB - TM cu trenul

De mult timp nu am mai mers cu trenul, de cand sunt la Atlas Copco m-am invatat prost - ma plimb numai cu masina. Calatoria cu trenul mi-a adus aminte ca pot ajunge de la A la B si in alt mod - mult mai relaxat, citind o carte, admirand natura. Multa vreme am apreciat masina pentru felxibilitatea pe care ti-o ofera - poti opri unde vrei, cand vrei, iei cate bagaje vrei - pur si simplu nu depinzi de nimeni.

Mijlocele de transport in comun iti ofera acel timp liber - putin Napoleon (doi intr-unu: ma deplasez si ma si relaxez sau citesc). Ma bucur ca incet, incet incep sa apreciez acest mod de-a rezolva lucrurile si mai ales ca mi s-a oferit posibilitatea sa o experimentez.

vineri, 26 iunie 2009

Bowling sau popice?

Intr-una din serile de dupa nunta Radu a incercat sa motiveze tineretul si ne-a scos la bowling. Sau se cheama popice? Diferenta fata de ceea ce cunoastem de la Sibiu este faptul ca sunt numai 8 popice aranjate in forma de patrat cu diagonala de-alungul pistei. Bilele au si ele ceva aparte: numai doua gauri in loc de 3. Pana la sfarsitul serii nu am aflat care este diferente intre bowling si popice (pentru mine cam aceeasi chestie, insa unii militau pentru diferente), insa ne-am distrat pe cinste.

Echipa de soc.... (poza nu este foarte clara, insa ne recunoastem destul de usor)


Am jucat doua variante. Clasic, cine doboara mai multe popice si modern, daca doi jucatori au acelasi numar de puncet (dupa o aruncare), primului care a obtinut valoarea i se anuleaza punctajul. Numarul maxim de puncte este 40 si pentru a castiga trebuie sa atingi aceasta valoare (fara sa o depasesti). Bucurei si frustrare pe toata linia... cel mai important este faptul ca ne-am simtit cu totii bine. Multumim, Radu!



Susi si Alex - Casa de Piatra!

13 Junie 2009 - data la care cel mai bun prieten din copilarie a spus un "Ja" hotarat. Ma bucur mult pentru ei si le doresc toate cele bune. Bucuria de-a putea participa la eveniment a fost reciproca.



Deja trebuie sa se fi intors din Venetia, unde si-au petrecut "saptamana" de miere. Acoperisul a fost si va mai fi pentru multe iesire de acum incolo o rulota chic.

LA MULTI ANI!

Popor vesel...

Printre paginile de bloguri am dat peste cel al lui Claudiu Vrinceanu, care prezinta reusita in marketingul online a T-Mobile UK cu un inovator flash mob (adunare intr-un loc public), care strans mii de oameni in statia Liverpool Street din Londra. Conceptul de marketing si rezultatele ulterioare sunt interesante si mult dezbatute de altii.

Ceea ce mi-a placut cel mai mult este modul in care lodonezii au imbratisat initiativa (din cate am inteles nici macar nu stiau ce se intampla). Sa fii deschis, sa incepi sa canti, sa te prostesti pe alocuri fara sa ai retineri gen "oare daca fac chestia asta, ce va zice x-lescu", sa traiesti momentul fara sa te simti penibil si ridiculizat de cei de langa tine, sa fi vesel, sa mergi pe strada cu zambetul pe buze - putem face si noi chestia asta, pentru ca 100% fiecare din noi are un lucru pentru care poate fi recunoscator in fiecare moment al zilei.

Imaginile spun tot....si timpul a stat in loc ;-)


Albert Einstein

"Problems cannot be solved at the same level of awareness that created them."

joi, 25 iunie 2009

BMW R1200R

De cand ma stiu ajuns prin Austria am devenit un iubitor de Audi. Asta in ceea ce priveste masinile, insa pentru motociclete BMW-urile fac legea (Audi nu are pentru moment o oferta in acest sens).

Penduland intre diferitele tipuri de motociclete, raman fidel (chiar daca pana in prezent nu a avut vreo motocicleta) spiritului nacked. BMW R1200R este un astfel de model, design destul de clasic si imi place la nebunie. La exterior clasic, la interior high-tech (de ex. presiunea in pneuri, computer de bord si ESA - modificarea tariei suspensilor chiar si in mers).


Nacked arata super, mi-o inchipui astfel pentru plimbarile in oras. Dorinta mea este sa o iau pe Schatzu' si sa mergem sa descoperim teritorii noi, oameni noi pe doua roti. Pentru asta trebuie sa o echipam si va arata asa (fara si cu noi).


Imi inchpui ca ne echipam si in trase de doua saptamani exploram Romania, Europa chiar si mai departe (Africa de Sud, Asia - desigur aici se va putea inchiria o motocicleta local). Insa sentimentul acesta de libertate ma incanta si imi doresc sa pot experimenta asa ceva cat mai devreme ;-)

Desire - dorinta

Fiecare activitate inceputa are radacina intr-o idee. Idea se asezoneaza cu dorinta si brusc ai impulsul si energianecesara pentru a trece peste toate hopurile care iti apar in cale.

Un arhitect s-a gandit sa construiasca un complex de cladiri, in care sa integreze cat mai multe concepte ale unei case pasive. Idea cea nastrujnica a fost sa integreze 3 mori eoliene intre cele doua cladiri ale complexului. era ceva nerealizat pana la acel moment - nici arhitectii si nici producatorii de astfel de mori nu s-au gandit sau altfel spus (daca s-ar fi gandit) nu au indraznit sa realizeze asa ceva. Riscurile sunt destul de mari, mai ales ca sub elici se afla un mall iar greutatea unei elici este de cateva tone. Cineva a riscat si a castigat.

Astfel, prin realizarea unui vis, Bahrein este primul stat care gazduieste un complex avand mori de vant. Mai mult conceptul este capabil sa se sustina din punct de vedere energetic. Dorinta de a-si urma visul, l-a dus mai departe si l-a ajutat sa realizeze un lucru maret.

Singurul lucru este sa stim ce vrem in viata si cel mai important este sa stim care ne sunt adevaratele puncte forte. Se vorbeste mult pe aceasta tema, insa cred ca sunt putini care sunt capabili sa se autoevalueze corect. Partial sunt unul dintre ei. Insa incet, incet nu pentru mult timp. Sunt recunoscator ca am realizat acest lucru si ca fac pasi in acest sens...

luni, 15 iunie 2009

Stuart Wilde: Author and lecturer on consciousness and awareness

"All mankind's inner feelings eventually manifest themselves as an outer reality."

www.nightingale.com

marți, 9 iunie 2009

Avem o Terra frumoasa....

Urmaresc articolele Motorrad (revista de specialitate din Germania) iar in fiecare numar au placerea sa prezinte rute excelente care pot fi parcurse cu motocicletele. Diferite tari, distante, tipuri de trasee... partea frumoasa este ca ne ajuta sa descoperim frumusetile acestei lumi. Suntem datori sa exploram cat mai mult (sunt convins ca ne ajuta sa ne dezvoltam mai bine ca oameni).

Postez un prim filmulet realizat in cadrul unei excursii in Africa de Sud (nu de catre mine); mijlocul de transport este BMW 1200 GS (probably the best bike is its class).



Ma vad si eu in astfel de turnee...

Francis Bacon - Philosoph, engl. Lordkanzler, 1561-1626

„Junge Leute übernehmen in der Leitung und Durchführung von Geschäften mehr, als sie zu bewältigen vermögen, fliegen auf das Ziel zu, ohne Mittel und Maße zu bedenken, folgen einigen wenigen Grundsätzen, auf die sie zufällig gestoßen sind, führen Neuerungen ein ohne Rücksicht auf etwaige Nachteile, wenden sofort die schärfsten Mittel an und sind, was ihre Irrtümer verdoppelt, nicht dazu zu bringen, sie einzugestehen oder rückgängig zu machen, gleich einem ungezogenen Pferd, das weder stehen noch wenden will.“

www.zitate-online.de

vineri, 5 iunie 2009

Winston Churchill: Was an author, soldier, and the U.K. prime minister

"Continuous effort — not strength or intelligence — is the key to unlocking our potential."

www.nightingale.com

Joe Caruso: Authority on human development and transformation thinking

"Discover that the most powerful way to help those you love is to lead by example — and realize you're leading by example all of the time."

www.nightingale.com

joi, 4 iunie 2009

Apartenenta la comunitati...

Fiecare incearca sa fie parte a unei comunitati - grup de prieteni, asociatie, organizatie, companie etc. Pentru a putea functiona aceste entitati este nevoie de incredere si sustinere. Prin sustinere inteleg participarea la evenimentele organizate de unul din membrii, ajutorul acordat pentru organizare (poate fi vorba numai de o informatie)...

Astazi a avut loc vernisajul Meta4, expozitie de fotografie - "un spectacol de imagini".


Felicitari Ioanei pentru eveniment!


marți, 2 iunie 2009

Benjamin Franklin: 18th century statesman, scientist, and writer

"Tell me and I forget. Teach me and I remember. Involve me and I learn."

Dale Carnegie

“Be a good listener. Encourage others to talk about themselves.”

Triburile pot sustine o afacere...

"Tribes" este una din recentele carti ale lui Seth Godin. Inca nu am apucat sa o citesc, insa in clipul urmator prezinta motivul pentru care fiecare din noi trebuie sa aiba un trib.



Ceea ce mi-a atras atentia este faptul ca, aceste triburi pot si vor sustine anumite afaceri. Conform lui Seth, 1000 de persoane (fiecare la randul sau cu alte x cunostinte) pot sustine afaceri prin achizitia produselor realizate de "seful tribului". Tribul inseamna apartenenta, inseamna incredere, devotament.

De curand ma intereseaza teoriile lui Joe Vitale. Totul a plecat de la un audiobook, insa am ajuns la abonari la newsletter, achizite de carti etc. Sunt parte a unei comunitati care sustine aceasta afacere - sunt client, iar noile produse se promoveaza in interiorul acestui trib. Totul se bazeaza pe incredere - am folosit primul produs, mi-a placut si astfel acord incredere. Urmatoarele produse / servicii vor beneficia de aceeasi incredere, fapt pentru care achizitia se va realiza aproape automat.

Reteta: trib + produs + incredere + alte produse = super afacere

Felicitari celor care au gandit un astfel de sistem si care se bucura de un real succes. Felicitari celor in care poti avea incredere, genuine trust.

luni, 1 iunie 2009

Cunosc, imi place, ma implic, imi iese ;-)

Era vara lui 2002 cand la sfarsitul unui stagiu de practica in Bremen, Germania am primit propunerea - fantastica pentru mine in acel moment - sa devin partenerul firmei care am facut practica si impreuna sa infiintam o firma in Romania. Partenerul german se ocupa de optimizarea sistemelor de aer comprimat pentru marii producatori. Investitia in Romania era o dezvoltare logica a business-ului: marii producatori germani incepusera sa relocheze productia in est, fapt pentru care era interesant si pentru noi (deja ma simteam parte a conceptului) sa fim prezenti.

Inca nu mi-am dat seama cum s-a intamplat. Am ajuns acolo prin AIESEC, iar jobul meu a fost sa actualizez si extind site-ul firmei, inclusiv traduceri engleza si romana. Nu stiu daca s-a stiut (partenerul german) de la inceput faptul ca, vom deschide ceva in Sibiu sau totul a venit pe parcurs. Cert este ca am avut ocazia sa cunosc destul de bine tipul afacerii, conceptul - am participat la intalniri de vanzari (distractia), dar si partea de prestari servicii (munca).

Cand am fost intrebat (in penultima zi a sederii mele acolo) daca sunt de acord sa ne asociem, stiam deja destul de multe despre firma incat sa-mi pot crea propria imagine despre cum va functiona in Romania. Intr-un cuvant am fost prins - motivat, atras (eram asociat) - am inceput sa vad totul prin prisma propriei afaceri. Sentimentul era inaltator - aveam posibilitatea sa creez ceva, sa dezvolt, sa ajut tara asta sa-si reduca consumul de energie electrica (parte a serviciile oferite prin intermediul firmei). Nu am stiut in ce ma bag, insa sunt recunoscator pentru opotunitatea primita.

Personal, vanzari, finante, executie (impreuna cu alti doi colegi) - am luat parte la toate. A fost greu, insa fantastic de frumos. Chiar si o saptamana de kkt, se transforma intr-una excelenta, daca primeai un raspuns favorabil vineri dupa 16:00. Ne bucuram de fiecare pas pe care firma il facea, primul contract, primul calculator, prima recomandare, primul succes ;-) Ulterior am aflat ca multa lume nu spera ca vom putea ajunge departe.

Debordam de entuziasm (cred ca l-am prins si pe Virgil putin in acest vartej) si astfel am reusit sa trecem peste multe greutati. Amintindu-mi de acele vremuri, ma gandesc cat de usor este odata ce ai reusit sa-ti motivezi oamenii/colegii (atata timp cat fac ceea ce le place) - cunostintele de resurse umane au fist nule pentru mine, insa ma raportez la cum m-am simtit eu atunci. Sa le dai impresia sau chiar sa-i legi de afacerea din care fac parte; toata lumea va trage mai bine la "caruta". Multi se bazeaza pe auto-motivatia fiecaruia, fara sa faca prea mult. Insa unul cu auto-motivare puternica va si pleca in scurt timp. Doar este capabil de automotivare... nu-i asa?

PS: Aici trebuie sa le fiu recunoscator parintilor, care din punct de vedere financiar au facut tot posibilul sa ma ajute. A fost o perioada nebuna; nebun de frumoasa, in care am invatat ce inseamna sa fi motivat si sa te poti decide.

Mahatma Gandhi - Pazifist und Menschenrechtler, 1869-1948

„Ich bin der Wahrheit verpflichtet, wie ich sie jeden Tag erkenne, und nicht der Beständigkeit.“

duminică, 31 mai 2009

BMW S 1000 RR


BMW Motorrad s-a decis sa lanseze in 2009 o motocicleta super-sport. Pe lange multele nipone, BMW s-a decis pentru o executie conform curentului in design-ul motocicletelor, pastrand totusi unele elemente care o vor scoate in evidenta - faruri asimetrice (tipic BMW), turatie extrem de mare (tehnologia folosita in cadrul masinilor de formula 1), sistem ABS de ultima generatie (2,6 kg).

Pentru primele poze cu noua motocileta vizitati BMW S 1000 RR. In curand vom avea parte cu siguranta si de multe teste; motocicleta concureaza deja in cupa Superbike. Poza: BMW

Presiuni exteriore

Ieri am avut o discutie interesanta cu Cosmin (varul meu cu care ma bucur sa a o relatie frumoasa de ceva vreme). De curand se implica intr-o noua activitate (in parteneriat) - consultanta. In paralel propria lui afacere isi continua constant si sigur activitatea.

Nemultumit de anumtie lucruri, s-a ridicat si si-a spus pasul. Se uita la mine si zice: "Oricum n-am ce pierde, am spatele asigurat (propria afacere)!!!". De ce nu gandim cu totii astfel: avem spatele asigurat, putem sta drepti si ne putem spune parerea, fara sa ne fie frica de ce anume se poate intampla? Intr-o asociere intram cu persoana noastra inclusiv parerile noastre - iar cei care ne accepta sau vor, ne vor si pentru pareri, nu numai pentru executie.

Haideti sa fim increzatori in propriile forte si sa facem ceea ce ne place! Sa ne spunem parerea si sa ne implicam!

vineri, 29 mai 2009

Cine se califica pentru a fi numit antreprenor?

Sunt membru JCI Sibiu, o multi-organizatie cu prezenta in peste 120 de tari. O mare parte a membrilor sunt atreprenori, iar speech-ul organizatiei din Romania este foarte axat pe antreprenoriat. Acesta este spiritul care ne lipseste in Romania.

De curand am avut o discutie legata de antreprenori: exista numai antreprenori "patroni" sau exista si antreprenori "corporatisti"? Cei din urma fac parte dintre corporatie si lanseaza companii, produse sau servicii pe noi piete. Pana la urma ai nevoie de spirit antreprenorial pentru a avea succes.

Atlas Copco s-a lansat in Romania avand un director cu spirit antreprenorial, actualul director este un organizator - pregateste compania pentru viitor. Ca si noi, multe alte companii au intrat astfel in Romania (si pe orice piata noua).

Parerile sunt impartite - fiecare isi sustine cauza. Insa o descriere frumoasa (mi-e imi place si subscriu) o gasiti intr-un post a lui Andrei Rosca: "A fi antreprenor înseamnă să vrei să schimbi ceva, să crezi că se poate. " Iar in Romania, trebuie sa ne pastram spiritul antreprenorial - inca mai avem multe de schimbat. Ma bucur sa suntem pe drumul cel bun ;-)

PS: antreprenori "patroni" sau antreprenori "corporatisti" - fiecare trebuie sa vrea, sa schimbe ceva la nivelul sau. Este confortabil sa asteptam de la altii, insa periculos. So...

miercuri, 27 mai 2009

Curajul...

Fiecare persoana pe pamant da dovada de curaj in fiecare zi; ai nevoie de curaj pentru ca vrei sa schimbi ceva, pentru ca vrei sa demonstrezi ca se poate (tie sau altora).

Curaj pentru a-ti spune parerea, pentru a fi transparent, pentru a face o prezentare in public, pentru a-ti recunoaste situatia etc... altfel spus, pentru a recunoaste ca exista niste limite - primul pas. Stim unde suntem si acum putem decide unde vrem sa ajungem. Acest pas presupune desigur si niste riscuri, insa de cele mai multe ori sunt neglijabile. Si asta pentru simplul fapt ca, ne ajuta sa devenim mai buni (Be Better este sloganul JCI).

Luam decizii analizand riscurile. Curajul reprezinta pasul realizat in urma acceptarii unor riscuri, riscuri calculate. Statistic vorbind, lumea este astazi astfel (asa cum o cunoastem) pentru ca foarte multi oameni au avut curaj, au indraznit sa schimbe ceva. Pentru asta le suntem recunoscatori; obligatia noastra morala este sa fim curajosi in continuare...

PS: inscrieti-va intr-o ONG; investim timp, insa ne dezvoltam personal enorm ;-)

Savurati Ocna Sibiului....i-a venit vremea

Sibienii sunt foarte rasfatati, cand ne gandim la beneficiile oferite de Ocna Sibiului. Aici isi gasesc locul atat tinerii cat si parintii si bunicii lor; ca ne gandim la senzatia de-a "sedea" in apa, plimbarea diferitilor busteni pe lac sau namolul - care ne transforma in mici negrii "mititei", nu prea ai timp sa te plictisesti (nu va asteptati la baruri si discoteci sau nu stiu de terase de fite). It's kept simple and relaxing... in special cu prietenii.

Pentru cei care vin pentru a petrece mai multe zile in statiune va recomanda Vila Victoria, situata chiar in centrul localitatii. Mama lui Gabitzu: spor la treaba...

marți, 26 mai 2009

Hotelurile si prizele...

Fiind responsabil de vanzari la Atlas Copco, am ocazia sa ajung in multe locuri din aceasta tara. "Casa" este inlocuita de hoteluri si pensiuni si recunosc ca le vanez pe cele mai noi - serviciile bune, ca la inceput, iar camerele frumoase.

Statistic s-a cam demonstrat, ca majoritatea facilitatilor de cazare se mentin prin "turismul de afaceri". Stiind asta, plec de la premisa ca arhitectii (sau cine se gandeste cum va arata hotelul cand va fi gata) se gandesc in special la cei care se cazeaza cel mai des acolo - oamenii de afaceri. Chiar daca va fi lucrat mult in timpul zilei, majoritatea plimbaretilor sta la calculator si seara.

Ma gandesc: are nevoie de masa, scaun, o priza la indemana si internet. Prima si ultima le gaseste destul de des, insa scaunul si priza - hard challange.

Scaunul: daca exista ori este prea mic ori nu ai loc sa-l pui in fata mesei, daca nu exista... dah!!!
Priza: de regula nu exista una disponibila langa masa de lucru, cel putin la 2-3 metrii. Noroc cu mini-barul - il scoti din priza si sur-priza: ai o priza.

Pana la urma are si mini-barul aceste mai multe functii ;-)

PS: cand gasesc un hotel cu cele necesare la locul lor, ii voi face reclama.

duminică, 24 mai 2009

Clatite la dubita....

Era anul 2007 cand am aflat ca pe Avram Iancu vom avea o cafenea in care se vor servi si clatite. Am inebunit-o pe Ica (proprietare cafenelei) cu intrebari legata de momentul la care vom manca acele clatite. S-au lansat... a fost excelent, ne-am dus prietenii si ne petrecem timpul in Cocoon (cred ca asa se numea cafeneaua). Partea si mai frumoasa si care ii da un aer frumos pietii Aurel Vlaicu este dubita care "produce" clatite - asta incepand cu 2009. Aer frantuzesc sau belgian (poate vom avea parte si de niste wafe), mirosuri imbietoare, idei geniale...
M-am bucurat ca
un copil cand Ada m-a dus sa vad clatitele la dubita. Masina din filmele cu Louis de Funès este geniala - pur si simplu frumoasa.

Le sunt recunoscator, ca prin idea lor au contribuit la infrumusetarea acestui oras. Sper sa ne putem bucura de mai multe astfel de dubite (clatite, wafe si poate chiar inghetata); sunt convins ca asa ceva ar prinde excelent pe centru ;)

PS: Poza a fost luata de pe www.sibiustandard.ro

Individul sau compania...

Oamenii s-au adunat de-lungul istoriei in grupuri/asociatii deoarece credeau in aceleasi valori si pentru ca doreau sa intreprinda ceva impreuna. Asociatiile, companiile etc sunt formate din oameni si "actioneza" in binele oamenilor. Plecam de la aceasta premisa.

Ce facem, cand suntem pusi sa alegem intre a "zgudui" compania sau a "reduce" importanta situatiilor conflictuale aparute in urma unui eveniment, iar asta pentru a menaja compania? Exista situatii in care trebuie sa alegem sau avem numai un raspuns predefinit - ori alba ori neagra? In cazul in care putem alege, care este linia de demarcatie intre cele doua rezolvari? Ce urmarim?

De curand am avut o situatie in care a trebuit sa aleg o varianta din cele doua. Nefiind obisnuit sa reactionez, am cam tacut - reactia a fost destul de slaba, unii ar spune chiar inexistenta. Tin partea unei persoane care imi este draga sau "reduc" importanta evenimentului pentru a pastra imaginea buna a companiei? Pentru moment nu am stiut sa reactionez, i-am dezamagit pe unii si i-am bucurat probabil pe altii. Daca as fi stiut cum se termina - situatii lipsite de etica - poate as fi ales sa reactionez, altfel.

Sunt recunoscator celor care m-au atras in aceasta compania si evenimente, pentru ca am avut prilejul sa trec prin niste situatii dificile si sa cunosc mai bine persoanele din jurul meu. Multumesc.

PS: Va recomand sa va implicati in diferite proiecte, pentru ca numai asa putem invata. Exista posibilitatea sa doara, insa pana la urma avem mult mai mult de castigat.

sâmbătă, 23 mai 2009

Felicitari Lucescu!

Felicitari Familiei Lucescu! Nu si-au pierdut vremea cu scandaluri, seriosi, profesionisti!
Tatal a facut performanta atat in Romania cat si International. Fiul se pare ca-i urmeza; le tinem pumnii in tot ceea ce vor face!

Suntem buni => muncim => avem rezultate => suntem multumiti => suntem apreciati...
Axioma este suficient de clara. No additional comment!

ROM - baton cu ciocolata

Reclama celor care produc batoanele cu ciocolata cu rom o stim cu totii... cei care doresc sa-si improspateztinformatia, click aici

Totul incepe frumos, insa pe parcurs suntem socati. Finalul = un gust amar ;-(
Joi stateam in ambuteiaj inainte de Sebes (mai nou stai prin Sebes, decat sa treci prin acel oras). Dintr-un autoturism de lux (asimilam inceputului frumos) isi ia zborul ambalajul unui baton de ciocolata cu rom (asimilam partii socante). Finalul: gust amar... chiar nu putem avea grija de tara asta. Cel putin sa facem si sa pastram curatenia!

Din pacata numai unele gunoaie nu si-au gasit loc in acea masina! (nu doresc sa generalizez)

marți, 19 mai 2009

Concursul LG

As vrea sa particip la Concursul LG, organizat pe blogul lui Bobby Voicu, concurs in urma caruia pot castiga televizorul LG LCD LH5000.

Din pacate nu am vechime 2 ani in blogging; pentru "dinozauri": va rog sa participati.
Succes.

Miopie corporatista

Lucrez cu Atlas Copco (AC) din 2006, la scurt timp dupa ce grupul suedez a decis sa investeasca in Romania. Grupul are in spate un istoric impresionant, peste 30k angajati si cifra de afaceri frumoasa (avand in vedere ca activam in domeniu industrial). Atlas Copco a avut tot timpul ambitia de-a fi primul in domeniile in care intra; de exemplu compresoarele centrifugale - am intrat, am dezvoltat produsul iar concurenta a inceput deja sa ne copieze (intr-un mod etic). O corporatie etalon...

Mentiune: in continuare voi face referire la organizatia din Romania (nu am informatii despre celelalte reprezentante, dar sper sa nu fie ca la noi).

Facem parte dintr-o "familie" enorma, insa local suntem miopi. Chiori... Ne gandim numai la interesul nostru, tine cat suprafata pe care ne desfasuram activitatea.

"Suntem Atlas Copco!", parafrazez. Ne permitem arogante, pentru ca beneficiem de contributia a multor oameni trecuti prin AC de-alungul anilor. Insa, in Romania inca mai trebuie sa demonstram, ca putem, ca ne pasa! Ca putem trece peste niste orgolii, ca putem comunica eficient si transparent, ca suntem responsabili de satisfacerea clientului (ca de aceea ne numim CUSTOMER CENTER) dupa ce ne-am bucurat sa vindem.

Iar aici apar diferentele: vanzarea si intretinerea sunt doua domenii total deconectate in timp (parerea unora).
Insa, vanzatorii conving firmele sa achizitioneze primul echipament, iar cei de la after-market le confirma, faptul ca au facut o alegere buna. Al doilea echipamente va fi intotdeauna vandut de catre after-market. Ne luptam ca chiorii - pentru rezultate pe termen scurt (pentru ca suntem miopi si nu vedem viitorul) - pentru o mica bucatica. Fiecare pe cont propriu, cu rezultatele si beneficiile atribuite concret.

Partea frumoasa este ca lucrul in echipa se invata, orgoliile se pot slefui, comunicarea se poate imbuntati, transparenta se poate crea, responsabilitatea poate fi educata si capacitatea de-a misca lucrurile sporita. Responsabil pentru acestea este fiecare in parte si asta cu ajutorul celor investiti pentru a coordona activitatea.

Arta si coordonare excelenta - just biking

Mi-a infrumusetat ziua ;-) (si sunt destul de dezamagit azi...)
Un scotian de 23 ani din Edinburgh ne invata ca putem reusi in tot ceea ce vrem sa facem.



Perseverenta l-a determinta sa realizeze acest film si sa ne lase cu gura cascata (pentru prima faza i-au trebuit 8 ore pentru a reusi).
Felicitari ;-)

miercuri, 13 mai 2009

Audi A4 Avant - ce mai masina

1991 Bischofshofen, Austria.
Am ocazia sa intru intr-un showroom VW-Audi, unde ma delectez sarind dintr-o masina in alta. Pe atunci nu pricepeam prea multe, insa fiecare stia (mai mult sau mai putin) ce este o masina. Imi iau primele prospecte cu Audi si pun pasii unei pasiuni pentru aceasta marca.

2009 Timisoara, Romania.
Primul test-drive cu un A4 - genial. Prima experienta nu iti prea permita sa retin mai multe decat emotia de-a fi condus masina. Senzatii noi, reactii ale masinii, organizarea bordului, mirosul materialelor la interior, zeci de intrebari... La urma ramane numai dorinta de-a conduce, oricare ar fi drumul ales :-)


PS: Atat atunci cat si acum sunt la fel de fascinat de varianta cabrio (Audi 80 Cabrio pe atunci si A4 Cabrio acum). Frumoasa....

ghelir.ro

Lucrand intr-o multinationala ai placerea sa te intersectezi cu oameni din diferite zone ale lumii; mai indepartate sau nu, cert este ca socul cultural apare. Tuluy (noul meu coleg in Atlas Copco) ne ofera putin din arta turcilor de-a face comert, de-a negocia, de-a socializa... Si am avut deja parte de niste situatii in care am ramas masca.

De fapt vreau sa ajung cu idea la www.ghelir.ro - un concept genial, impotriva curentului actual. Nu stiu daca conceptul a plecat de la turci, insa termenul folosit este de origine turca, sinonim cu chilipir. In loc sa aiba din ce in ce mai multe produse "expuse electronic", cei de la ghelir.ro sau gandit sa promoveze zilnic numai un produs. Thought out of the box ;-)

miercuri, 6 mai 2009

Dry Baltic Index

Vanzarile oglindesc starea economiei... cu totii ne plangem de reducerea vanzarilor in ultima perioada, dar lucrurile merg inspre bine. Am impresia ca presa prezinta aceasta situatie (ca sa nu-i spun criza) mult mai pesimist decat este in realitate. Ultimele zile au demonstrat ca lucrurile se misca - chiar daca in randul micilor intreprinderi (pe alocuri sunt atrase si cele mari - UCM angajeaza!!!); activitatile incept sa prinda avant.

Dry Baltic Index (DBI) - prezinta evolutia preturilor pentru transportul maritim a resurselor naturale (carbune, minereu si grane). Printre multele informatii si tendinte care pot fi "citite", se numara si faptul ca acest indice previzioneaza starea economica. DBI urmareste chiar evolutia transportului resurselor care stau la baza productiei.

Se poate analiza evolutia indicelui si face parelele la evolutia economica la nivel mondial. Optimismul este dat de faptul ca, tendinta cunoaste o usoara crestere ;-) Haideti sa incercam sa vedem lucrurile intr-o maniera optimista; ma folosesc de urmatorul citat:


"If you change the way you look at things, the things you look at change."
Dr. Wayne Dyer: Self-development author and speaker

Don't worry, be happy ;-)

marți, 5 mai 2009

Valori....

unul din cele mai folosite termene in ziua de astazi este urmatorul: "valori"... toata lumea exista si evolueaza pe baza unor valori; valorile sunt cele care ne permit sa ne dezvoltam ca si indivizi, societate, firme etc. valorile reprezinta firul rosu, cale ferata "buna" - o urmezi, ai grija la excese si nu ai cum sa dai gres...

optmismul consta in faptul ca diferitele valori ne leaga, ne tin aproape intr-o maniera naturala, ne-fortata; ne face placere prezenta altor persoane cu acelasi valori, cautam persoane avand aceleasi valori... ii putem spune selectie naturala... un rezultat al acestei selectii o pot reprezenta asociatiile - ne asociem de buna voie pentru ca impartasim interese si valori.

si totusi avem din cand in cand de-a face cu bug-uri... situatii care ne pun sistemul "imunitar" social in garda. devenim confuzi si in functie de constructia fiecaruia reactionam... prezint doua situatii: valori comune si valori comunicate...

valori comune: o asociatie, tineri, vrem sa invatam de la altii, avand cunostinte vrem sa-i invatam pe altii, avem dorinte, avem energie, avem vointa, promovam un mod de-a face lucrurile... dar suntem la inceput (din multe puncte de vedere). lasam formalismul, renuntam la rigiditate, suntem naturali... cineva sparge aceste "tipare", prefera o extrema, trec la formalisme, rigiditati - unii nu se mai simt confortabil. ce facem?

valori comunicate: fiind parte a unei coorporatii, iti sunt comunicate valorile de catre management. tot printr-o selectie naturala, unii vor "reprezenta" aceste. problema aparea cand managementul nu mai tine cont de ele si te trage si pe tine in niste jocuri "incompatibile" cu valorile firmei. ce facem?

intrebarea se pune: cum reactionam, avand in vedere faptul in tot timpul exista niste interese la mijloc? cum va vedea "evadatul" reactia noastra? merita sa reactionam sau asteptam cuminti sa treaca valul?

cred ca este bine pentru toti sa reactionam, asa cream transparenta si vom gasi ce-a mai buna cale de solutionare a situatiilor. unii stiu sa reactioneze, unii nu, ceilalti sunt pe cale sa invete...

nu mai stiu ce ni se spunea in clasa a 8-a, dar cultura civica obliga la reactie!!!