Pagini

marți, 19 mai 2009

Miopie corporatista

Lucrez cu Atlas Copco (AC) din 2006, la scurt timp dupa ce grupul suedez a decis sa investeasca in Romania. Grupul are in spate un istoric impresionant, peste 30k angajati si cifra de afaceri frumoasa (avand in vedere ca activam in domeniu industrial). Atlas Copco a avut tot timpul ambitia de-a fi primul in domeniile in care intra; de exemplu compresoarele centrifugale - am intrat, am dezvoltat produsul iar concurenta a inceput deja sa ne copieze (intr-un mod etic). O corporatie etalon...

Mentiune: in continuare voi face referire la organizatia din Romania (nu am informatii despre celelalte reprezentante, dar sper sa nu fie ca la noi).

Facem parte dintr-o "familie" enorma, insa local suntem miopi. Chiori... Ne gandim numai la interesul nostru, tine cat suprafata pe care ne desfasuram activitatea.

"Suntem Atlas Copco!", parafrazez. Ne permitem arogante, pentru ca beneficiem de contributia a multor oameni trecuti prin AC de-alungul anilor. Insa, in Romania inca mai trebuie sa demonstram, ca putem, ca ne pasa! Ca putem trece peste niste orgolii, ca putem comunica eficient si transparent, ca suntem responsabili de satisfacerea clientului (ca de aceea ne numim CUSTOMER CENTER) dupa ce ne-am bucurat sa vindem.

Iar aici apar diferentele: vanzarea si intretinerea sunt doua domenii total deconectate in timp (parerea unora).
Insa, vanzatorii conving firmele sa achizitioneze primul echipament, iar cei de la after-market le confirma, faptul ca au facut o alegere buna. Al doilea echipamente va fi intotdeauna vandut de catre after-market. Ne luptam ca chiorii - pentru rezultate pe termen scurt (pentru ca suntem miopi si nu vedem viitorul) - pentru o mica bucatica. Fiecare pe cont propriu, cu rezultatele si beneficiile atribuite concret.

Partea frumoasa este ca lucrul in echipa se invata, orgoliile se pot slefui, comunicarea se poate imbuntati, transparenta se poate crea, responsabilitatea poate fi educata si capacitatea de-a misca lucrurile sporita. Responsabil pentru acestea este fiecare in parte si asta cu ajutorul celor investiti pentru a coordona activitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu