Pagini

luni, 15 februarie 2010

Concurenta - cand trebuie sa intervina consiliu concurentei?

Infiintezi o firma, lucrezi mult, ai noroc si poate nu vei spune nimanui cum faci primul milion de euro si ajungi sa domini un segment al pietei. Domini piata in sensul ca ai niste produse asa de bune, incat lumea le cumpara; in conditiile in care alte firme nu reusesc sa ofere ceva suficient de competitiv, atractiv pentru a-ti face probleme. La un moment dat incepi sa cumperi firme - interesul tau este sa te dezvolti si sa faci profit. Punctul culminant este ca devi un monopol.

Intrebare: trebuie sa intervina statul in aceasta situatie, avand in vedere faptul ca s-a ajuns aici pentru ca pur si simplu ai fost foarte bun si poate ai avut noroc? Nu cunosc cazuri din viata reala, insa sigur sunt.

Cred ca atata timp cat nu ai obtinut aceste avantaje pe cai dubioase, nu este bine sa intervina cineva. Oricum la un moment dat fiind foarte bun, intervine sentimentul de suficienta => calitatea serviciilor si a produselor incep sa scada, fapt care deschide usa altor firme interesate de aceasta industrie. Intr-o piata in care nu mai ai cum sa cresti, sigura posibilitate de-a mari profiturile pe termen scurt este sa-ti reduci costurile. Iar o reducere consecventa a costurilor va duce la apartia problemelor.

Desigur nu sunt de acord cu politica celor de la MS care impun IE. La mine deschide aproape exclusiv numai site-urile Atlas Copco (lucru excelent de altfel), pentru restul site-urilor avem Firefox (incl pentru blog).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu